Lomjansguten på Västanå

Uppdaterad
Publicerad

I sommar spelar Västanå teater förra årets succé Nils Holgersson, men idag presenterades nästa års sommarprojekt. 2015 möter Västanå teater författaren Lars Andersson.

Lars Anderssons nya roman kommer redan i slutet av veckan, men först till midsommar nästa år blir det plats på Västanås berättarscen för historien om Värmlands störste spelman – Per Jönsson Lumiainen (1816-1875)

– Den mytomspunne Lomjansguten från Gräsmark.

Det är tredje gången Lars Andersson försöker skriva dramatik, som i slutändan ändå blir en roman. Den här gången om spelmannen Lomjansguten.

För Västanå teaters regissör Leif Stinnerbom är Lojmansguten en gammal bekantskap. Det handlar om en verklig centralgestalt i den värmländska spelmansmusiken. Lomjansgutens musik är elegant och svårspelad och hans liv har gett upphov till många myter och historier, som nästa sommar ska berättas på Västanå teaters scen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.