Strandsandjägaren är tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Den unika skalbaggen strandsandjägare som befanns utrotad för fyra år sedan, ser ut att ha återkommit.

Högt vattenflöde vid en för insekten rätt tidpunkt har lett till att det nu finns ett femtiotal larver vid en sandrevel vid Rudsängen söder om Ekshärad.

Tidigare fanns det bara en lokal med strandsandjägare inom naturreservatet Ginbergsängen en kilometer uppströms Rudsängen, men för varje år blev det allt färre exemplar kvar av den utrotningshotade insektsarten. För fyra år sedan konstaterades att strandsandjägaren helt försvunnit från sandrevlarna vid Ginbergsängen.

Regleringen av Klarälven har gett smalare sandzoner, mindre variationer i vattennivån och högvatten under tider då det inte har passat strandsandjägarens livscykel.

Under länsstyrelsens ledning röjdes därför ett område vid Rudsängen och sand frilades för att skapa rätt miljö. Nu ser projektet att rädda strandsandjägaren, genom att skapa nya sandrevlar i älven, ut att ha lyckats.

Fakta

Fakta Strandsandjägaren

* Latinskt namn:  ”Cicindela maritima”

* 12-15 mm lång

* Chokladbrun med vitgula fläckar

* Larven blir 20 mm lång

* Lever på solexponerade stränder vid vattendrag och kustdynområde

* Bor  i lodräta gångar i fuktig, hårt packad sand

*Utbredning: Finns i västra mellaneuropas kustlandskap. Österut över Skandinavien genom Ryssland till västra Sibirien.

* I Sverige finns den framförallt i norrländska älvar och i Luleå- och Piteås skärgårdar.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.