Succé för Arvikas solcellspark

Uppdaterad
Publicerad

Solcellsparken utanför Arvika har snart varit i gång i ett år och det första året ser ut att överträffa alla förväntningar om producerad el.

Produktionen det första året blir runt 965 000 kilowatt-timmar, åtta procent mer än beräknat, trots att 2015 inte direkt var ett soligt år. Redan i oktober överträffade anläggningen den förväntade produktionen.

Ger el under vintern

Men till och med vid vintersolståndet, när solen står som lägst, ska strålarna nå alla de 4080 solcellerna i parken.

– Vi har haft väldigt få driftsstörningar sedan anläggnngen gick igång i februari, säger Lennart Rönning på Arvika kommun. – Och så har vi haft tur att det varit soligt när det varit svala dagar för då ger solpanelerna lite mer.

Blivit en besöksmagnet

Solcellsparken har gett tillräckligt med ström för att försörja 470 lägenheter eller en tredjedel av all gatubelysning i Arvika kommun. Och så har den blivit en besöksmagnet – en riktig attraktion.

– Det har varit två strömmar här, elström ut och folkvandring in, säger Lennart Rönning.

– Vi har haft över tusen personer på studiebesök sedan byggstarten i augusti 2014. Så solcellsparken har dragit folk till Arvika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.