Många jobb har försvunnit

Värmland har förlorat över 1200 statliga jobb

Uppdaterad
Publicerad

Värmlands län har förlorat drygt 1200 statliga jobb mellan 2004 och 2013. Jobb som är livsviktiga för mindre kommuner.

Roland Svensson bor i Hagfors och har varit statligt anställd i hela sitt arbetsliv. I 30 år jobbade han som chef när Skatteverket hade kontor i Hagfors. Men sedan 2004 har orten förlorat 85 statliga jobb. Och nu gapar lokalerna tomma, posten är nedsläckt och flyttad, försäkringskassan och arbetsförmedlingen har minskat i omfattning. 

Det har varit en bidragande orsak till att bygden tappar invånare, menar Roland Svensson.

– Den här typen av jobb, de var oftast lite eftersökta, säger han.

Själv har han bara goda minnen från åren på Skatteverket.

– Jag har trivts oerhört bra, det har varit roligt och omväxlande.

Skatteverket flyttade

Men det tog stopp när Skatteverket flyttade sin verksamhet från Hagfors. Sammanlagt har Värmland tappat 1238 jobb inom statlig förvaltning, statliga affärsverk och statligt ägda aktiebolag. Det visar SVT:s granskning av åren mellan 2004 och 2013. Kristinehamn, Karlstad och Hagfors har tappat flest statliga jobb, följda av Sunne, Årjäng och Kil.

– Det är inte alls bra, det är en skrämmande utveckling om man ser från 70-, 80-talet fram till idag vad som har hänt, säger Mikael Dahlqvist (S), riksdagsledamot från Hagfors.

Han menar att det blir svårare att attrahera ny arbetskraft om jobben och servicen minskar.

– Arbetskraft som behövs, eftersom till exempel vårt näringsliv går väldigt bra.

I mitten av april gav regeringen statskontoret i uppdrag att ta fram ett förslag till nya principer för myndigheters lokaliseringar. Och Mikael Dahlqvist hoppas på att det i förlängningen ska leda till nya statliga jobb i till exempel Hagfors.

– Det är bråttom det här. Som jag sa så pågår en utredningar hos flera statliga verk, senast riksrevisionen i Karlstad. De signaler jag har fått är att det här blir ingen långbänk, utan det här är en fråga som är prioriterad, säger Mikael Dahlqvist (S).

Tror inte på fler jobb

Men Roland Svensson tror inte att det kommer att komma tillbaka några statliga jobb till Hagfors.

– Jag tror att tåget redan har gått. Det är för sent, det här skulle det ha gjorts någonting åt för 25-30 år sedan, säger han.

Tåget har redan gått, det låter väldigt pessimistiskt?

– Ja, det kan så vara. Men jag skulle vilja säga att jag är realistisk. Är det någon egentligen som tror att vi ska få statliga jobb i Hagfors? Jag tror inte det, i alla fall.

Så många statliga jobb har försvunnit i Värmland

Kil -50

Eda -47

Torsby -17

Storfors -18

Hammarö -18

Munkfors -4

Forshaga -4

Grums -35

Årjäng -51

Sunne -54

Karlstad -385

Kristinehamn -572

Filipstad -20

Hagfors -85

Arvika + 101

Säffle -32

Totalt Värmland: – 1238

Notering: Siffrorna avser åren 2004 till 2013. Anledningen till att Arvika har fått fler statliga jobb är att Sjätte AP-fonden förvärvade Arvika Gjuteri år 2009 som därmed blev ett statligt ägt företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.