Foto: Hasse Holmberg / TT

Id-kontroll vid resor till Norge

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen införde Norge skärpta gränskontroller.

Vid elva tiden i förmiddags gick vägbommarna ner vid kontrollen i Örje vid E18 på gränsen mellan Sverige och Norge.  Norge har infört skärpta gränskontroller vilket innebär identitetskontroller av de som passerar gränsen.

Anna-Lena Carlsson från Årjäng var en av dem som under förmiddagen åkte över till Norge och hon hade passet med sig.

– Det har jag aldrig gjort förr, men jag hörde det igår och jag visste att jag skulle hit, säger hon.

De skärpta gränskontrollerna innebär att svenskar som reser till Norge måste räkna med att det kommer ta lite längre tid att passera gränsen.

– Generellt måste resande vara förberedda på att bli stoppade för personkontroll på alla resor till och från Norge framöver. Jag understryker att det bästa resedokumentet är pass, säger Knut Smedsrud, avdelningsdirektör på norska Politidirektoratet till Ekot

Vid gränskontrollen i Örje passerade under 2014 1 140 000 fordon gränskontrollen vilket är ungefär 3000 fordon på ett dygn. Där märktes dock ingen trängsel på grund av de nya kontrollerna under torsdagsförmiddagen.

Det var efter nyheten om att den svenska regeringen vill strama åt asylreglerna som Norges regering beslutade om tillfälliga skärpta gränskontroller.

Enligt den norska polisen ska kontrollverksamheten till en början pågå i tio dagar.

Så här rapporterar NRK om gränsbevkaningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.