Tallar från vägbygge räddar rödlistade arter

Uppdaterad
Publicerad

Nu byggs nya E18 genom Sörmon, väster om Karlstad. Skog avverkas och sand schaktas bort. En del av det hamnar i naturskyddsområdet i närheten.

120 tallar och 45 000 kubikmeter sand – det är priset för att nya E18 tränger in i naturskyddsområdet på Sörmon. Resliga tallar fälls och transporteras in till den nedlagda sandtäkten.

– Jag har aldrig hört talas om något sånt här tidigare, säger Martin Bergvall, Trafikverkets projektledare för E18-bygget.

– Vid en normal avverkning har vi skördare och skotare. De kapar ju och lägger upp och så kommer en timmerbil och hämtar. Här ska vi försöka spara mycket av det grenverk, som sitter på träden, för det ska följa med in i reservatet.

Sandgropen räddas

Grusgropen på Sörmon hyser många utrotningshotade djurarter: sandödlor, vildbin, trädlärkor och nattskärror. Sandområdet håller på att växa igen och har blivit en tummelplats för mopedister och fyrhjulingar. Nu ska det räddas.

– Vi ska skapa drygt 20 sandkullar här, säger Sven-Åke Berglind, naturskyddsbiolog på Länsstyrelsen i Värmland.

– Och sedan kommer vi att placera ut de här tallarna vid foten av kullarna och på krönen. Om vi inte gör det, kommer det att spruta upp lövsly här. Då kommer det att bli alldeles för skuggigt för de här insektsarterna och för sandödlan.

Inget jippo

På Sörmon kommer sen karlstadsborna att nära stan kunna komma ut och se många sällsynta djurarter.

– Ambitionen är att vi ska göra informationsskyltar och små stigar, där folk kan komma ut och strosa i lugn och ro. Det får inte bli ett jippoområde här, utan det ska vara så att både sandödlor och besökare kan få lugn och ro här, säger Sven-Åke Berglind.

Timmerbilarna går i skytteltrafik mellan E18 och grustäkten. Projektet är en del av ett EU-direktiv för att skydda de arter som hotas av utrotning, när samhället kryper allt närmare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.