Tehuset anklagas för dold agenda

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Tehuset, med lokaler i bland annat Karlstad och Karlskoga, vänder sig till muslimska kvinnor och beskrivs som en organisation av kvinnor för kvinnor. Nu visar det sig att Tehuset kan ha en dold agenda: att bedriva kristen mission bland muslimska kvinnor.

Tehuset finns på tre platser i Sverige: Karlskoga, Karlstad och Jönköping. Soheila Fors är grundare av rörelsen och gift med frikyrkopastorn Kjell Fors i Karlskoga.

Enligt vad som sägs utåt handlar det om att integrera invandrarkvinnor i det svenska samhället och att bekämpa hedersvåldet. När Soheila Fors beskriver Tehusets verksamhet talar hon om kurser i svenska, bakning, matlagning och mattknytning.

Men grundtanken – som hon inte velat avslöja utåt – är att omvända muslimska kvinnor från islam till kristendomen.

”Listiga som ormar”

I ett brev till en kollega skriver Soheilas make, pastor Kjell Fors:

”Broder! Tack för besöket i din församling. Det jag skriver till dig är för internt bruk. Vi är på en arena där vi måste vara ´listiga som ormar och oskyldiga som duvor.´ Vi är absolut inte rädda. Kristus predikas varje gång men dörrarna är öppna för oss så länge sambandet med väckelsekristendomen inte är allt för påtagligt.”

Han beskriver den kristna väckelsen som en trojansk häst, alltså ett sätt att med list erövra ett mål genom att inifrån infiltrera och försvaga det.

Svaret på all oro

Väckelsen, symboliserad av den trojanska hästen, är enligt Fors ”svaret på all den oro för islams påverkan av vårt samhälle som människor känner, all den utsatthet som muslimska kvinnor lever i och all den hjälplöshet som politiker och allmänhet känner inför en uttalad religiös verklighet som man inte kan påverka med sekulära medel. Man känner en oro för framtidens Sverige. Man känner en oro för att vårt land ska förvandlas till ett nytt Balkan.”

Kvinnorna ska ledas av en grupp kristna kvinnor på åtta – tio stycken: ”Först blir de ledningsgruppens vänner, sedan kommer de automatiskt att fråga efter ledningsgruppens tro.”

Handpåläggning

Föreningen som driver Tehusen heter Khatoon och Kjell Fors beskriver tillvägagångssättet i sexton punkter. Där står bland annat om hur kvinnor ”som känner Guds kallelse att gå in i detta arbete, avskiljs genom handpåläggning för uppdraget”, hur pastor Fors möter ledare i församlingen i ”en sluten samling där jag berättar om mission bland muslimer.” De ska få gå igenom en lärjungeskola och sedan avslutar pastor Fors listan med en uppmaning till sin pastorsbroder: ”Sedan får du döpa dem!”

Han säger också att företagen (Tehusen) lovprisas av främst socialdemokratiska politiker.

Kommunen ska utreda

Karlstad kommun är en av flera som bidrar ekonomiskt till Tehusens verksamhet.

– De här anklagelserna om en dold agenda måste utredas. Vi måste träffa Soheila och Kjell Fors, säger socialdirektör Monica Persson.

Hon säger också att det är självklart att allt som kommunen är inblandad i ska vila på en demokratisk grund och att religionsfrihet är en lagstadgad rättighet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.