Tidig start för skidsäsongen

Uppdaterad
Publicerad

Det regnar och är grönt i Karlstad men i norr startar faktiskt skidsäsongen den här veckan på flera håll.

Långbergets skidanläggning drog i tisdags längdspår på 2,5 kilometer i konstsnö och redan några timmar efter testade de första skidåkarna föret. Att ha en skidpremiär i slutet av november är ovanligt vid Långberget.

– Det är inte så vanligt. I fjol lade vi snö i andra veckan av december, då var vi sena. I år är vi tidiga. Hoppas nu det kommer natursnö nu som blandar sig i det här, då blir det kalas, säger Dan Norström, delägare Långberget.

Hoppas på bättre resultat

Tack vare den tidiga starten hoppas nu Norström att anläggningen ska nå ännu bättre resultat än förra säsongen, som var riktigt bra. Men det är inte bara Långberget som drar i gång sin säsong tidigt, även Hovfjällets anläggning öppnar lite försiktigt innan månadsskiftet. I morgon öppnar flera backar eftersom vädret och kylan har gjort att man kunnat vräka ut konstsnö.

– Det har varit väldigt gynnsamt den här perioden. Det har blivit jättemycket snö, vi har nog aldrig kunnat lägga så mycket snö som nu, Karl-Eric Westerberg, vd Hovfjället.

Stor personalstab

I morgon lördag öppnar även Ski Sunne två backar. I Mattila jobbar man med natursnö, där har man några kilometer längdspår som enligt vd:n Kurt Eide ”är åkbara på sämre skidor”. Kalhyttan i Filipstad har en kilometer spår. Valfjällets säsongsstart är än så länge oklar men troligen blir det om två veckor. Skidjätten Branäs öppnar först 18 och 19 december.

– Vi har en stor personalstab på 260 personer som ska in i sina roller. För att allt ska bli bra med både åkytor, snö, personal och service så måste vi planera långt i förväg. Då är det svårt att skjuta på det datumet men vi går efter vår plan, säger Mikael Elford, marknads- och försäljningschef vid Branäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.