Tidskrävande arbete med utländska lastbilar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen insatser med att kontrollera den tunga trafiken har blivit alltmer arbetskrävande. Förklaringen är den stora andelen utländska lastbilar som trafikerar de värmländska vägarna.

På polisens kontrollplats i Ölme vid E18 arbetar den här dagen två trafikpoliser och en bilinspektör. En lastbil från Litauen kontrolleras vad gäller trafiktillstånd, kör- och vilotider och fordonets skick.

– Allt var i ordning i den här bilen, konstaterar trafikpolisen Christer Sjögren.

Många av fordonen på de värmländska vägarna är utländska, inte bara från EU. Och det här har ökat polisens arbetsbelastning kraftigt.

Nu stoppas en bulgariskregistrerad lastbil med en förare från Makedonien, som ligger utanför EU. Här är inte alla papper i ordning.

Det här fallet sysselsatte trafikpoliserna i två timmar och slutar med att lastbilen inte får köra vidare.

Fick anlita tolk

– Ett typexempel på vilken tid det tar med utländska fordon. Det har förändrat vårt arbete. Vi ska kolla trafiktillstånd, kör- och vilotider och mycket mer. Och ofta krävs kontakter med andra myndigheter.

– I det här fallet fick vi till och med anlita en tolk.

Gruppen av trafikpoliser har minskat. De senaste tio åren  med fem eller sex poliser, enligt Rune Atterstig på trafikpolisen.

Men arbetsbelastningen på grund av den ökande utländska trafiken har ökat kraftigt, enligt de poliser som tjänstgjorde i Ölme den här dagen.

– Ja entydigt. Och vi måste kunna alla bestämmelser och lagar som gäller. Och dessutom ha koll på många EU-bestämmelser, säger Johan Broqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.