Foto: SVT

Tjuvfisket ökar

Uppdaterad
Publicerad

Tjuvfisket har ökat kraftigt i Värmland de senaste åren. Allra värst är det i Säffle, där organiserade ligor misstänks ligga bakom det mesta tjuvfisket.

I Byälven som rinner genom Säffle finns det gott om fisk, framförallt gös. Men för att värna om fiskebeståndet är det fiskeförbud 100 meter på vardera sidan om bron i centrala Säffle, eftersom mycket fisk samlas just där på väg i fisketrappan.

– De står här vid bron och fiskar i förbudszonen där gösen står och vilar i bakvattnet. Tjuvfiskarna är noga med att köpa kort, men de står på fel ställe – i förbudszonen – och fiskar trots att det står vad som gäller både på fiskekortet och på skyltar vi satt upp. Flera skyltar har även slängts i älven och fiskehinder har förstörts, berättar Kjell-Åke Andersson, en av Säffles fisketillsyningsmän.

Fisketillsyningsmännen som arbetar på ideell basis, har svårt att stoppa tjuvfiskarna. De riskerar att bli utsatta för både hot och våld när de försöker stoppa tjuvfiskarna.

Länsstyrelsen har fått rapporter om att det ofta förekommer hot och våld när fisketillsyningsmännen fösöker ingripa mot tjuvfiskarna.

– Vad jag förstått på fisketillsyningsmännen är det ofta hotfulla situationer när de kommer och säger till dem att de ska gå därifrån, säger Jonas Andersson, handläggare för fiskefrågor på Länsstyrelsen i Värmland. 

– De blir förbannade för att man tar dem på bar gärning. En del bli aggressiva och hotfulla, säger Kjell-Åke Andersson och berättar att det ofta är grupper om män där några fiskar och andra står och vaktar att ingen ska se tjuvfisket.

Misstankar finns om det organiserade ligor ligger bakom det mesta tjuvfisket. För gösen är en dyr och eftertraktad fisk. Därför finns mycket pengar att tjäna.

– Det nappar på i stort sett varje kast här inom fiskeförbudsområdet. Man kan lätt få fem kanske tio gösar på 10-15 minuter. Så en natts tjuvfiske ger tusentals kronor, konstaterar Kjell-Åke Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.