Torn av missbruk på en scen

Uppdaterad
Publicerad

En teaterpjäs om och med före detta missbrukare går för fullsatta hus på Tempelriddaren i Karlstad

Det handlar om livet – som det blev.

På scenen står sex före detta missbrukare. En av dem är Peter Spethz, som missbrukat huvudsakligen amfetamin i 37 år. Idag tillhör han de drogfria.

– Jag får bjuda tillbaka av mig själv lite grann till samhället, göra något positivt, säger han.

Pjäsen bygger helt på skådespelarnas egna berättelser.

Tillsammans bygger de ett torn av missbruk på scenen.

– Pjäsen är speciell på det viset att skådespelarna inte spelar några roller, utan de är sig själva, berättar projektledaren Lilian Hamsch.

Nykter och normal

– Förr såg jag ner på de vanliga människorna. De som gick till jobbet sju till fem och tog hand om familjen. Jag kunde inte tänka mig det livet, säger Peter.

– Nu när jag är nykter och normal är det enda jag vill. Jag tycker att det är underbart helt enkelt!

Bakom satsningen, som fått namnet Kulturklivet, står flera kommuner, Försäkringskassan, landstinget och Arbetsförmedlingen. 

Syftet med satsningen är att väcka nyfikenhet, kreativitet, och att stärka deltagarnas självförtroende. Lilian Hamsch berättar att de använder masker i pjäsen.

– Det här är deltagarnas egna berättelser. De upplever själva att de har haft masker på sig och aldrig riktigt varit sig själva när de missbrukat. Pjäsen slutar med att masken krackelerar och alla kommer fram som de personer de är, säger hon.

Mår mycket bättre

Deltagarna är mellan 22 och 63 år gamla. De berättar om sina liv och om dem de förlorat på vägen. Till slut river de missbrukstornet.

– Jag mår mycket bättre. Jag trivs och har fått kontakt med gamla vänner som aldrig har missbrukat, och bättre kontakt med familjen. Det finns inga minus. Förut var det bara minus, säger Peter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.