Trasmattor blir konst

Uppdaterad
Publicerad

Stora, murriga och svårplacerade konstverk skapas i ett garage i Forshaga. Där får gamla trasmattor nytt liv när konstnären John Lundqvist sätter färg på de vävda styckena.

John Lundqvist möter upp på gården när jag kommer dit för att göra reportage om hans ovanliga val av målarduk. Kylan har tagit ett grepp om gården norr om Forshaga och det knarrar under fötterna när vi går in i köket och värmen från en sprakande vedspis. Han tar upp en gitarr och river av en spretig blues.

– Jag hade anmält mig till en utställning och hade inget att måla på, berättar John Lundqvist när jag frågar honom om hur det kom sig att han började sätta färg på trasmattor.

– Jag ville ha något mer udda, liksom, och gick och tittade och googlade. Så fick jag se att det låg ju mitt framför ögonen på mig, på golvet i köket.

Testar gärna nytt

Resultatet av hans upptäckt hänger lite varstans i huset. Bakom köksbordet täcks en hel vägg av ett självporträtt där John Lundqvist spelar gitarr tillsammans med ett barnbarn. I vardagsrummet fyller en hjord hästar en annan vägg.

– Jag är ju inte rädd för att prova nya grejer. Jag gillar att experimentera, att göra saker lite annorlunda, säger han.

Det är ute i garaget, bland motorblock, bilar och gamla motorcykelramar som nya alster växer fram. John Lundqvist kan inte låta bli att måla när trasmattorna kallar.

– Det är ju ganska grov gräng, kan man säga, när man målar på en matta. Den första jag gjorde hängde jag upp med en tyngd i botten, den var ju stor och hög, liksom. Men det var när jag hade kladdat lite och sträckte isär mattan som jag såg vilket liv det blev i den. Det hade jag ingen aning om när jag började med den men det blev jättebra, det tycker jag själv, säger John Lundqvist. 

Utbildade sig i Årjäng

John Lundqvist utbildade sig till konstnär på Kyrkeruds konstskola i Årjäng i skiftet mellan -80 och -90-tal. Sedan dess har han testat alla de vanliga måleriteknikerna. Men det var först när trasmattorna talade till honom som han fann sitt egna uttryck. Och han nöjer sig inte bara med en ovanlig målarduk. Valet av färg får nog också anses vara lite eget.

– Det är ju inte någon konstnärsfärg utan helt vanlig, hederlig, målarfärg som man köper i en färgaffär, helt enkel vattenbaserad Servalac. Jag har valt ut de fyra grundfärgerna som jag blandar och sedan är det bara att kasta på, skrattar John Lundqvist.

Målningarna som tar form i garaget kräver sin plats, inte bara i garaget utan också hos den som vill köpa. Det har sina sidor när man inte vill låta sig begränsas av formatet.

– Det är stort så det är svårt att sälja, det är det ju. Men jag brukar säga att de funkar ju som fondvägg, säger John Lundqvist innan jag lämnar honom, packar ihop utrustningen och kliver ut i vinterkylan igen. I öronen ringer fortfarande tonerna från bluesgitarren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.