Två salmonellafall i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Två fall av det så kallade Internationella salmonellautbrottet har upptäckts i Värmland. Hittills har 140 misstänkta fall rapporterats i landet och smittskyddsläkaren Ingemar Hallén tipsar allmänheten om försiktighetsåtgärder.

– Dels är det väldigt viktigt att se till att maten är ordentligt genomstekt, och det gäller framförallt kött om man är ute och grillar på sommaren, och dels att inte använda samma fat och redskap till den färiggrillade maten som du använt till rått kött.

Det handlar om en salmonellatyp som vanligtvis drabbar ungefär fyra personer per år, men sedan december förra året har siffran stigit avsevärt. Ett stort antal fall har kopplats till så kallade Allkryddor, och mycket talar för att det är vad som ligger bakom utbrotten även i Värmland.

– Det har varit väldigt få fall i Värmland. Jag kan inte utesluta att det kan komma några fall till, men det förväntas inte många fall när man nu är källan på spåren och man har börjat dra in vissa produkter också, avslutar Ingemar Hallén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.