Ung konstnär på väg upp

Publicerad

På galleriet Konst i Karlstad har en 19-årig nordvärmlänning fått mycket uppmärksamhet den senaste veckan. Redan under öppningshelgen sålde utställningen slut.

19-årige Albin Liljestrand från Ransby ställer ut häpnadsväckande mogna akvareller och goacher och redan under utställningens första helg hade tavlorna sålts och fått röda prickar.

– Egentligen blev jag inte så förvånad, säger David Liljestrand. – Jag tror det är ganska lättsmält, speciellt det jag gjort i akvarell. Det går hem på gallerierna, liksom.

Albin ställer ut landskap, situationer, ofta målade efter fotoförlagor. Som blickfång på galleriet hänger den stora bilden av Nidarosdomen, som Albin målade som 17-åring.

Albin Liljestrand gick ut Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad i våras och går nu på Örebro Konstskola. Just nu håller han på att skissa upp en jättemålning för ett projektarbete på skolan. Det ska bli en flera kvadratmeter stor oljemålning med en kristen underton.

– Det är ingen propagandamålning, säger Albin. Men det är som en altartavla. Arbetsnamnet är ”sekulariseringen”.

– Bilderna står på kö och väntar på att bli målade. Jag vill att de ska vara stora och de ska ha själ, säger Albin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.