Unga män misstänks ha ofredat flickor

Uppdaterad
Publicerad

Under nyårsnatten uppträdde ett gäng yngre män närgånget mot yngre flickor i Karlstad. Några av flickorna fick söka skydd hos polisen.

– Det handlar om ett gäng unga män med hög svansföring. De ville starta bråk och hade en väl offensiv framtoning hos flera unga kvinnor. Så några av flickorna sökte stöd hos polispatrull som befann sig ute och väntade hos dem tills de fick skjuts därifrån, säger polisens presstalesman Tommy Lindh.

Enligt honom är polisens uppfattning att det handlar om efterhängsna pojkgäng bestående av ensamkommande flyktingbarn.

Vad baserar ni det på, att det är ensamkommande flyktingbarn det handlar om?

– Det baserar vi på uppgifterna vi fått av de unga kvinnorna. De har bra koll på vilka folk som rör sig i stan och vi litar på deras uppgifter om detta.

I söndags berättade DN om sexuella ofredanden som skett vid flera tillfällen mot flickor under musikfestivalen ”We are Sthm” i Kungsträdgården. Enligt Tommy Lindh är händelserna i Karlstad inte av samma dignitet men dock ett problem som man bör vara uppmärksam på.

– De senaste två åren har vi sett dessa händelser förekomma på till exempel större evenemang. Vi ser allvarligt på detta.

Enligt Lindh har inga anmälningar om sexuella ofredanden kommit in efter nyårsnattens händelser men polisen uppmanar alla som känner att de utsatts att anmäla så polisen får en chans att utreda händelserna.

– De har erfarenhetsberättelserna är viktiga för oss för att vi ska kunna lägga upp vårt arbete, hur mycket folk vi har på stan och så vidare, och dessutom behöver vi få upp ögonen för de problem som finns i samhället.

Det var VF som först uppmärksammade uppgifterna om det misstänka ofredandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.