Ungt tennislöfte från Kil

Uppdaterad
Publicerad

Juniortennisspelaren Anton Örnberg från Kil fick nyligen Peter Wallenbergs Sportsmanship Award för att genom sitt uppförande på och vid sidan av planen utgöra ett föredöme för svensk juniortennis. Men Kilstalangen är inte bara sportsmannamässig, han är också ett av svensk tennis största löften.

Anton Örnberg är inte mer än 15 år gammal men redan en av landets mest lovande tennisspelare. I somras vann han SEB Next Generation Cup, det som tidigare kallades Kalle Anka cup, och placerade sig därmed i samma liga som tennislegendarerna Mats Wilander och Björn Borg.

– Han kan bli hur bra som helst. Han är nog den mest talangfulla vi fått fram i Sverige på flera år, säger den förhoppningsfulle tränaren Mikael Lindström.

Vad består hans talang i då?

– Ja, det är att han alltid ser framåt, han ser aldrig bakåt. Han ser möjligheter hela tiden och det är det som är hans storhet.

– Jag är väldigt bollsäker och har en ganska bra forehand som jag brukar driva motståndaren med så att den får springa mycket, säger Anton Örnberg.

Vad har du för svagheter då?

– Ja, det är väl om motståndaren får mig att springa mycket. Då kan det kanske komma en del misstag i bland.

”Lite jante, kanske”

På sin meritlista har Kilstalangen en rad framgångar. Bland annat har han tagit hem 15 poäng i juniorernas motsvarighet till ATP-touren, han är Nordisk mästare i lagspel för 14-åringar och har representerat Sverige i Europas ungdoms-OS. Men trots att han är rankad tvåa i Sverige har han ingen stjärnstatus i moderklubben.

– I vår miljö, den vi jobbar i här i Kil, är han bara en i mängden. Han är den minsta, den yngsta och han ska inte tro att han är något. Lite jante, kanske, men det tror jag är bra för honom så att han får utvecklas i lugn och ro i den här miljön, säger Mikael Lindström.

Men Anton Örnberg svävar inte på målet. Så ung han är lever han för tennisen och siktar mot stjärnorna.

– Jag vill såklart bli så bra som möjligt och nå anda upp i toppen och få spela alla Grand Slam som US Open och Wimbledon, säger Anton Örnberg.

– Han kan bli topp 50 i världen. Det tror jag. Sedan vet man ju inte, från topp 50 kan allt hända. Men den potentialen har han, säger Mikael Lindström.

Ovanligt komplett

Tränaren Mikael Lindström beskriver sin adept som en, för sin ålder, ovanligt komplett spelare.

– Det är mycket ovanligt. Det är bara några få i Sverige som har varit det i hans ålder. Det är Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander och Magnus Norman. Det är stora spelare som har varit så kompletta i så unga år. Det är kul att han är med i den skaran, säger Mikael Lindström.

När får vi se dig spöa världsstjärnorna, då?

– Ja, det är några år kvar. Det är en lång väg dit med mycket träning, säger tennislöftet Anton Örnberg med ett leende på läpparna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.