Entrén på Karlstad Universitet Foto: SVT

Universitetet hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

På grund av bokningen av artisten Dani M väljer nu Karlstads universitet att hoppa av bara tre dagar innan arrangemanget.

Universitetet uppger att deltagandet ställs in på grund av tidigare uttalanden av Dani M som är oförenliga med universitetets värdegrund:

– Vi har deltagit i planeringen av arrangemanget och stått bakom arrangemanget som helhet. Vi ser det därför som högst problematiskt att man till detta arrangemang inbjudit artisten Dani M, som sammankopplas med uttalanden som vi anser går stick i stäv med vår värdegrund och det vi uppfattat som Kronoparkens dags syfte – att förena olika kulturer och människor samt inspirera till förståelse och en ökad samhörighet, säger prorektor Thomas Blom i ett meddelande på universitetets hemsida.

Planen var att universitetet skulle varit med vid invigningen, hållt ett invidgningstal och en inspirationsföreläsning. KAU skulle också ha deltagit med en monter under dagen – men allt är nu inställt.

För nästkommande år kan dock universitetet tänka sig att vara med på Kronoparkens dag.

– Ja, vi stödjer som sagt syftet med dagen och deltar gärna fortsättningsvis, men har valt att i år inte delta när vi inte anser oss kunna ställa upp på alla programpunkter. Det är inget lätt beslut att ta. Efter att bokningen kom oss till känna har vi fört diskussioner. Hur vi än har vridit och vänt på detta så är det inte förenligt med vår värdegrund och därför har vi nu beslutat att dra oss ur, uppger Thomas Blom.

SVT Nyheter Värmland har sökt en av arrangörerna i föreningen Mångfaldarna, Dekan Izat, utan att lyckas nå honom men till Sveriges Radios P4 Värmland beklagar han beskedet från Karlstads universitet:

– Det äventyrar hela invigningen. Men vad det får för andra konsekvenser får vi titta på senare, säger Dekan Izat till radion.

Bakgrund

Den 13 maj rapporterade P4 Värmland om att artisten Dani M kommer till Kronoparkens dag och att Nätverket Kristinehamn för mångfald – mot rasism och nazism, anser att det är en olämplig artistbokning. ”Han har uttalat sig antisemitiskt i sociala nätverk” sade Sabina Gomez Jansson, samordnare i nätverket i.

Dekan Izat, en av arrangörerna till Kronoparkens dag, kontrade med att Dani M bett om ursäkt: ”Så länge som artisten inte bryter mot värderingar som vi tycker är bra så bokar vi. Han har bett om ursäkt och tagit väldigt starkt avstånd från antisemitismen han blivit anklagad för tidigare.” sade Dekan Izat.

Dani M:s uttalanden har uppmärksammats i media tidigare. I februari i år rapporterade till exempel  SVT:s Kulturnyheterna om turerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.