Ett tidstypsikt 70-talshus på Färjestad i Karlstad. Foto: SVT

Informeras om värdefulla byggnader

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har omkring 500 fastighetsägare i Karlstad fått brev från kommunen om att de äger en kulturhistorisk byggnad.

Utskicket sker efter att kommunens byggnadsantikvarier inventerat Karlstads stadsdelar, på jakt efter kulturhistoriska byggnader och miljöer som är värda att bevara.

– Vi skickar brevet förebyggande för att fastighetsägare ska ha kunskap om sin byggnad så att de kan ta hand om den på ett bra sätt. Vi vill också att ägaren ska känna stolthet över sin byggnad och lära känna den mer, säger Terese Myrin, stadsbyggnadsantikvarie i ett pressmeddelande.

I utskicket till fastighetsägarna finns ett brev med rubriken ”Bevara mig väl” med information om sådant som kan vara bra att tänka på för att deras byggnader ska bevaras väl.

De får också med en broschyr med historia om just det område de bor i. Informationen är en del i arbetet med kulturmiljöprogrammet, en pågående inventering av särskilt värdefulla byggnader och miljöer i Karlstads kommun.

Hittills har 22 av hela Karlstads kommuns 50 områden inventerats, större delen av Karlstad stad är färdiginventerad. De senaste områdena som inventerats är Färjestad, Sommaro, Välsviken, Romstad, Bellevue, Rud och Lorensberg.

På Karlstads kommuns hemsida kan du kolla om ditt hus är kulturhistoriskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.