Foto: TT

Vårdbolag får kritik efter försenad upptäckt av prostatacancer

Publicerad

Ett vårdbolag i Karlstad kritiseras av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, på grund av sen upptäckt av prostatacancer.

Enligt patienten hade han begärt att få sitt PSA-värde testat årligen hos företagshälsovården och han anser att läkaren på vårdbolaget inte följde Socialstyrelsens nationella riktlinjer då han inte fick en remiss i ett tidigare skede. Det första provet med förhöjt värde togs 2011 och först 2014 fick han en remiss vilket innebär att den dröjde med åtminstone två år.

Följderna av hans cancersjukdom hade blivit mindre om riktlinjerna följts, menar mannen som får medhåll av IVO som i sitt beslut skriver att patienten borde ha fått en remiss till urologspecialist tidigare.

Läkaren har i svar till IVO uppgett att han agerat utifrån den kunskap som fanns vid provtagningstilfällena och att det inte funnit nationella riktlinjer att använda förrän i april 2014.

IVO skriver dock att Socialstyrelsens nationella riktlinjer för prostatacancervård från 2007 inte har beaktats av vårdbolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.