Foto: SVT

Vårdförbundet varnar – patientsäkerheten riskeras

Uppdaterad
Publicerad

Nu varnar facket för att patientsäkerheten är i fara om de föreslagna besparingarna inom sjukvården genomförs.

En del av sparplanen – som ska lösa landstingets ekonomiska kris på kort sikt – handlar om att ta bort 300 heltidstjänster.

– Vi ser att under 2016 så kommer vi att minska med 300 anställningar. Då handlar det inte om att 300 personer sägs upp, utan vi ska framför allt jobba med naturliga avgångar, säger Gunilla Andersson, landstingsdirektör.

Så hur många uppsägningar handlar det om?

– Där är vi inte än. Det är det jobbet som pågår nu, hur mycket kan naturliga avgångar som kan reducera antalet anställda, säger Gunilla Andersson.

Osäkert för patienter

På Vårdförbundet är man kristiska till sparpaketet.

– Vi har höga sjukskrivningstal inom landstinget, det är höga övertidsuttag, man saknar kollegor på golvet. Det blir ju jättekonstigt när man säger att man ska spara in på personal, säger Eva Strand, ordf Vårdförbundet Värmland.

Vilka jobb som försvinner är inte preciserat. Men försvinner jobben från hälso- och sjukvården menar Vårdförbundet att patientsäkerheten är hotad.

– Sparar man alla pengar där, då kommer vi inte att klara patientsäkerheten fullt ut, säger Eva Strand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.