Vargstammen minskar inte

Uppdaterad
Publicerad

Trots att fem vargrevir i norra Värmland tömts på varg så minskar inte vargstammen.

Den senaste vinterns rovdjursinventering visade att hela fem revir längs dalagränsen i norra Värmland hade tömts på varg. Sex revirmarkerande par och ett okänt antal valpar hade försvunnit och ansvariga myndigheter kan inte utesluta att det skett genom illegal jakt. Men något dråpslag mot vargstammen har det inte inneburit.

– Det har ju försvunnit fem revir, totalt, i den norra delen av länet men å andra sidan har det tillkommit fem i den södra delen så antalet vargar är ungefär det samma. Men det har ju skett en förskjutning söderut av vargpopulationen, säger länsstyrelsen i Värmlands naturbevakare Per Larsson.

Varg i Värmland

Tom vinter

Nya revir har bildats i södra Värmland och det finns indikationer på att nya vargar är på väg att ta över de tomma reviren. Men de försvunna vargarna är spårlöst borta..

– Det kan ju vara så att det är tillsatt med nya par i de här områdena redan nu men under vintern var det bra tomt, alltså, säger Per Larsson.

Hur ser det ut i dag, har ni några indikationer?

– Nej, inte på parbildning men vi får in rapporter om enstaka vargar som syns i området.

Fler mindre

Förutom att det bildats ett flertal nya revir så har det skett en förtätning av vargstammen på flera håll. Stora revir har blivit flera mindre.

– Ja, egentligen har det ju inte påverkat så mycket i och med att det tillkommit lika många nya revir som det försvunnit. Men om det skulle handla om illegal jakt så är det klart att det påverkar förvaltningen och möjligheterna till legal jakt, alltså licensjakt. Det är ju lite problematiskt, säger Maria Falkevik som är rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet