Årets jordgubbsskörd hotas av taskigt väder. Foto: Erlend Aas/TT Bild

Värmländsk jordgubbsodlare orolig för årets skörd

Publicerad

Den kyliga våren skapar stora problem för Sveriges jordgubbsodlare. Nattlig frost hotar skördarna av det somriga bäret.

– Det är ovanligt jobbigt i år, säger odlaren Anna Wilén.

Nervösa jordgubbsodlare från hela landet ringer nu till meteorlogerna på SMHI för att förhöra sig om det kyliga vädret. Slutet av april och början av maj har varit kallare än normalt. Och att vårvärmen aldrig tycks komma hotar skörden av de söta bären.

– Jag är väldigt orolig. Vi hade en bra vinter där jag bor men nu sträcker blomknopparna på sig och måste klara nattkylan, säger Anna Wilén som driver en jordgubbsgård i Värmland sedan millennieskiftet. Hon minns inte att en vår varit lika jobbig tidigare.

– Det här är en jättetuff tid, med jättemycket extrajobb, säger hon och berättar att hon många nätter har gått upp en gång i halvtimmen för att kontrollera plantorna.

Sönerna hjälper till

Nu får hon hjälp av sina ditresta söner. Ett larm är kopplat till deras rum och när temperaturen faller under tre grader går de ut och vattnar på jordgubbarna. Då bildas en skyddande hinna på de känsliga blommornas knoppar.

– Men när vi vattnar så mycket packar vi jorden väldigt tätt och då blir det mindre syre och näring i den.

Andra gårdar använder täckande väv, som måste tas av på dagen för humlorna.

– Men på de riktigt stora gårdarna blir det svårt att klara alla bär, säger Anders Hagberg, ordförande för Gro bär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.