Värmlandsnytt granskar – Stor skillnad på guldpriser

Uppdaterad
Publicerad

Det är dålig kontroll av det guld som säljs något som kan underlätta för de som säljer stöldgods. Många uppköpare slarvar med redovisningen och polisen hinner inte med alla kontroller.

Värmlandsnytt har granskat guldhandeln i länet. Vi har också erfarit att summan man erbjuds för guldet där hemma i byrålådan kan skilja tusentals kronor mellan olika uppköpare.

Värmlandssnytts snabbrunda till fyra gulduppköpare visade att priset varierar med nästan 40 procent mellan den som betalade lägst och den som erbjöd högsta priset per gram 18 karats guld.

Det finns många som slåss om guldet nu när priset är rekordhögt.

Förutom vanliga guldbutiker och resande inköpare så finns guldhandlarna även på nätet. Vi kollade priset på tre gamla guldsmycken hos fyra uppköpare.

I den första butiken talade vi om att vi kom från SVT. 8910 kronor erbjöds vi hos Guld och Silver Design i Karlstad. Med dold mikrofon besökte vi ytterligare tre olika gulduppköpare. Först besökte vi ett företaget ”Guldtillpengar.se” från Stockholm som den här kvällen var i Kil. Här erbjöds vi 7429 kronor. När vi ändå var i Kil passade vi på att gå in på Åslunds guld. Där värderades guldet till 6422 kronor. Och så avslutade vi hos Westerlunds guld i Karlstad.

Här skulle vi få ut 8381 kronor.

Priset varierade alltså från 6422 kronor upp till 8910 kronor för samma guld. Skillnaden blev hela 39 procent.

– Det råder en fri prissättning, säger Maria Johansson, jurist på Konsumentverket i en kommentar till den stora prisskillnaden som Värmlandsnytt fick fram i undersökningen av priserna hos gulduppköparna.

– Det är precis som med med andra varor att man måste kontrollera olika priser, fortsätter Maria Johansson. Rådet till konsumenterna är att jämföra olika näringsindkares priser, precis som när man köper andra varor. Man ska också läsa det finstilta, kontrollera alla avtalsvillkor och tänka på att priserna varierar från dag till dag.

Det är polisen som registrerar och godkänner gulduppköparna enligt lagen om handeln med begagnade varor. Varje registrad köpare måste skicka in en lista på på det inköpta guldet till polisen i Värmland för att man ska kunna jämföra med stöldanmält guld. Nya listor på inköpt guld strömmar in till polisen varje dag.

– Högen växer ständigt, säger statisonsbefäl Lennart Hynynen.

Värmlänningarna säljer för allt från belopp på några hundralappar till 40-50000 kronor.

– Antalet guldaffärer har ökat mycket under 2011. Det är svårt att uppskatta men värmlänningarna har säkert sålt guld under 2011 för miljonbelopp, säger Lennart Hynynen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.