Han har undersökt Värmlands ”svenskhet”

Uppdaterad
Publicerad

Under årets upplaga av Kulturparlamentet fick deltagarna möta föreläsaren och författaren Qaisar Mahmood. Han har tagit reda på om ”Värmland är Sverige som svenskast”.

Kulturparlamentet är en mötesplats för kulturarbetare i Värmland. Det är region Värmland som på Karlstads CCC för sjätte gången arrangerar den årligt återkommande konferensen som i år till stor del handlade om svenskhet och var som gör oss svenska. 

En av föreläsarna var Qaisar Mahmood, avdelningschef på Riksantikvarieämbetet. Han har skrivit boken ”Jakten på svenskheten” och hävdar att ”Värmland är Sverige som svenskast”.

Känner sig svensk

Qaisar Mahmood kom som sjuåring från Pakistan till Sverige. Hans pappa hade flyttat som arbetskraftsinvandrare några år tidigare. Han får på grund av sitt utseende ofta frågan varifrån han kommer, och svaret förvånar många.

– Jag kommer från Tensta, utanför Stockholm, berättar han och konstaterar att han nog är lika mycket svensk som vilken blond och blåögd person som helst, även om han när han växte upp hade en identitet som ”svartskalle”.  

Det var först när han som vuxen flyttade till Stockholms innerstad som han kände att han var annorlunda, för i Tensta var majoriteten inflyttade ”svartskallar”.

Har sökt ”det äkta svensk”

Hans funderande över svenskhet ledde till att han för några år sedan beslutade sig för att resa runt i landet och söka det äkta svenska. Det första målet var Karlstad efter att han fått tipset att Värmland är Sverige som svenskast.

Men han blev lite besviken.

Inte var karlstadborna svenskare än andra.

– Annorlunda än Stockholm, men inte svenskare. Snarare en slags småstadsmentalitet, men den hittar man i många mindre och medelstora städer runt om i Sverige, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.