Populärt för lek Foto: Björn Larsson Ask TT

Varning för borgen

Uppdaterad
Publicerad

Konsumentverket i Karlstad går nu ut och varnar för riskerna med hoppborgar. Hoppborgar ställs upp på många platser nu under sommaren och är populära för lek bland barnen. Men leken riskerar att förvandlas till en olycka .

I år har ett barn skadats allvarligt i en olycka i en hoppborg och det har varit fler fall under de senaste åren. Barnen har slungats eller fallit ur och landat på hård yta utanför hoppborgen och fått skallskador. Detta enligt Konsumentverket.

– Enligt standarden för uppblåsbara hoppborgar får de inte användas utan övervakning. Det måste finnas lätt identifierbar personal som håller koll på antalet barn och barnens åldrar, säger Anna Strandberg, utredare på Konsumentverket i ett pressmeddelande. Om borgen lämnas obevakad måste ansvariga tömma den på luft först.

Vill se skärpta krav

Konsumentverket varnar nu föräldrar för att lämna sina barn utan tillsyn i hoppborgar och uppmanar också företag som hyr ut eller använder sig av hoppborgar att se över säkerheten och aldrig lämna den uppblåst utan personal.

Konsumentverket vill också se skärpta krav på hoppborgarna; Att alla väggar på hoppborgarna ska omges med stötdämpande material och att det inte får finnas vassa och hårda föremål i närheten. Idag krävs bara stötdämpning runt entréer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.