Många barn i Filipstad bor i hushåll med ekonomiskt bistånd.

Vart femte barn bor i familj med bistånd

Uppdaterad
Publicerad

Här bor procentuellt sett flest barn i hushåll med ekonomiskt bistånd i Sverige. Det handlar om runt 20 procent av barnen som bodde i Filipstad förra året.

Med siffror snäppet högre än Borlänge bodde förra året ungefär 20 procent av barnen i Filipstad i hushåll som fick ekonomiskt bistånd. Det är en femtedel av samtliga barn i kommunen. Andelen barn som tog del av bistånd under året var också högre än andelen av befolkningen som helhet, visar Nyhetsbyrån Sirens sammanställning av Socialstyrelsens och Statistiska centralbyråns uppgifter.

– Det kan ha betydelse för barns möjligheter att utvecklas och styra sina egna liv, genom exempelvis påverkan på skolresultat, säger Stina Björk, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren. 

7 procent i landet

Andelen barn som bodde i hushåll som fick ekonomiskt bistånd förra året låg på 7 procent, vilket är en liten minskning sedan 2013, med 0,1 procentenheter. För befolkningen som helhet låg andelen på ca 4 procent förra året.

– Generellt kan det vara svårt för barn att leva i hushåll med ekonomiskt bistånd. Man har inte samma förutsättningar och får avstå från saker och aktiviteter som kamrater tar för givna, menar Stina Björk.

Speglar läget i kommunerna

Munkfors är den kommun i Värmland som näst efter Filipstad har flest barn som bor i hushåll med ekonomiskt bistånd. Siffran är dock betydligt lägre, med ca 11 procent. Andelen skiljer sig kraftigt mellan kommunerna, och kan enligt Stina Björk visa de skilda förutsättningar som finns i olika delar av landet.

– Det är en spegling av hur det ser ut i kommunen i stort och möjligheten för människor att kunna hitta en försörjning. Den huvudsakliga orsaken till att människor får ekonomiskt bistånd är arbetslöshet, säger hon till Nyhetsbyrån Siren

Sammanställningen visar att Danderyd placerar sig längst ner på listan, där siffran ligger på 0.8 procent.

Socialstyrelsens förklarar ekonomiskt bistånd som:

”Ett stöd som du kan få från din kommun om du har ekonomiska problem. Du kan få ekonomiskt bistånd till din försörjning (försörjningsstöd) eller till andra behov som exempelvis läkemedel, tandvård, glasögon eller hemutrustning. Möjligheten att få ekonomiskt bistånd påverkas av hela hushållets inkomster och tillgångar”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.