Zouher Alkeswane och hans kompisar vill tillbaka till Filipstad. Foto: SVT

”Vi är mitt ute i ingenstans”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att ta månader innan det brandhärjade asylboendet i Filipstad är beboeligt igen.

Bland de asylsökande som flyttades till Geijersholm utanför Hagfors är besvikelsen stor – de vill tillbaka till Filipstad. 

Zouher Alkeswane är asylsökande från Syrien och hade bott i Filipstad i fyra månader när flyktingförläggningen eldhärjades. I fredags tvingades han och fem kamrater att flytta till Gustavagården i Geijersholm.

–Jag tycker att det är väldigt dåligt. Förut var jag i en stad, nu har jag hamnat i djungeln, mitt ute i ingenstans. Inget folk, inga affärer, ingenting, säger Zouher Alkeswane.

De som bodde i Filipstad fick inte med sig sina tillhörigheter i flytten.

–Alla våra saker är kvar i Filipstad. Vi kom därifrån med bara kläderna vi hade på kroppen. Vi kunde inte ta med oss någonting, våra kläder, skor, allting är fortfarande kvar, säger Zouher Alkeswane.

Kan ta flera månader

Enligt Bert Karlsson som äger asylboendet i Filipstad så kommer det ta tid att sanera och renovera byggnaden, kanske flera månader. Zouher och hans vänner vet inte om de nånsin får återvända.

– Vi har fått veta att vi inte ska tillbaka dit. Även om byggnaden renoveras så får vi inte återvända, säger Zouher Alkeswane.

Stämmer det?

– Jag förstår att de vill tillbaka till det boende där de har bott. Det cirkulerar väldigt mycket rykten, vi har inte sagt vare sig det ena eller det andra. Vi får se vad nästa steg blir, säger Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.

Vad händer med deras ägodelar?

–De har fått hämta det de verkligen behöver, till exempel mediciner. Nästa steg är att vi kommer och arrangera så att de kan hämta sina privata ägodelar. Men vi kan inte säga exakt när detta kommer att ske, vi måste invänta polisens tekniska undersökning, säger Mikael Hvinlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.