Foto: SVT

Landstingsrådet: ”Vi ska inte göra människor sjuka”

Publicerad

Ansvarigt landstingsråd ser nattarbete som en viktig arbetsmiljöfaktor.

Vårt reportage igår om nattarbete inom sjukvården har fått stor uppmärksamhet på sociala medier.

– Vi lagar människor och då ska vi ju inte se till att göra människor sjuka, som jobbar i vården, säger landstingsrådet Jane Larsson (C).

Vårdfacket har kallat nyckelpersoner inom kommuner och landsting till nattligt möte om nattarbete i vården. TV-reportaget om det igår har fått stor uppmärksamhet, inte minst på sociala medier, mer än 155.000 har nåtts.

Känner sig glömda

Nattarbete har blivit en fråga som engagerar.

– Jag tycker det var bra. Jag tycker det var jättebra att någon lyfter fram nattfrågorna, säger sjuksköterskan Annika Louthander, som arbetar natt på en kirurgavdelning på Centralsjukhuset i Karlstad.

– Jag tycker vi är undangömda, glömda, för att vi jobbar på natten.

Vården tyngre

Annika har jobbat länge inom sjukvården och hon har sett hur vården och arbetet förändrats.

– Från det jag började 2004, så har patienterna blivit sjukare, dom är mer vårdtunga, dom ligger kvar längre och vi har mycket äldre patienter, som kräver mycket mer vård.

”En arbetsdag om nattarbete – på natten”, har facket kallat sitt möte med vårdarbetsgivarna, ett möte som ska lyfta upp forskningen om nattarbete på bordet.

– Vi hoppas att både arbetsgivarna och vi ska få kunskapspåfyllnad, säger Eva Strandh, ordförande i Vårdfacket i Värmland, som bjudit in till mötet.

Viktigt med bra schema

Vårdförbundet hoppas att medlemmarna ska få en bra arbetstidsförläggning.

– Det är det som är målet för oss, att vi orka att arbeta ett helt yrkesliv och slippa gå ner på deltid för att orka och sköta om vår egen hälsa, säger Strandh.

– Det finns ju människor, som mår bra och trivs med att jobba natt. Så finns det människor, som mår väldigt dåligt av att jobba natt och där har ju vi som arbetsgivare ett stort ansvar att schemalägga så man hinner återhämta sig på ett bra sätt, säger landstingsrådet Jane Larsson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.