125 år med National Geographic

Uppdaterad
Publicerad

Som enda museum i Sverige visar nu Värmlands museum en ny världsutställning. Det är National Geographics jubileumsutställning med fotografier från tidningens 125-åriga historia.

– Bilderna i utställningen har betytt allt. Det är de viktigaste fotografierna som någonsin tagits. Det är bilder från fotografiets barndom , när man jobbade med gamla kameror med tyg över huvudet tills idag med dagens tekniskt avancerade kameror, säger Christian Norgaard utställningsproducent för National Geographics.

Utställningen om National Geographics 125-åriga historia öppnar för allmänheten på lördag. Och det går inte ta miste på hur stolta man är på Värmlands museum när man får visa en sån bildskatt.

– Vi är ju överlyckliga, det går inte riktigt att sätta ord på hur glada och stolta vi är över att kunna få hit en sådan här utställning, säger Henrik Ramberg projektledare på Värmlands museum.

Bo Landin visar film Eyjafjallajökull

Förutom alla berömda bilder även visas film. Den Värmlandsbördige naturfilmaren Bo Landin finns på plats under lördagen.

–  Jag kommer att visa filmen om vulkanutbrottet på Island 2010, Eyjafjallajökulls utbrott. Vi var det enda filmteamet på plats och vi var där redan innan utbrottet kom. Det var en fantastisk upplevelse och National Geographic ställde sig bakom oss och så vi kunde göra filmen och få ut den till publiken inom 13 dagar, vilket var ganska unikt i sig.

Om du ser på hela utställningen här, vad tycker du?

– Om du tittar på många av de här bilderna i utställningen så är de ju klassiska bilder. Vi har sett de i olika sammanhang. Vi kommer ihåg bilden på Jane Goodle när lilla chimpansungen kommer och sträcker fram handen, det är en väldigt emotionell bild och det är många sådana här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.