Foto: Tobias Holmqvist/SVT

20-åring döms för festivalvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Skyddstillsyn med samhällstjänst. Det blev domen för den 20-åriga man som våldtagit en flicka från Värmland på Bråvallafestivalen i Norrköping.

Det var den 27 juni som mannen med våld, mitt under en pågående konsert i publikhavet, våldtog en 17-årig flicka från Värmland.

Mannen har hållit en arm om flickans hals och begått övergreppet när kvinnan, som var påtagligt berusad stod, tryckt mot ett staket.

Bråvallafestivalen i Norrköping

20-åringen, som var 19 år vid tillfället, har nekat till brott och hävdat att handlingarna utförts i samtycke.

Tingsrätten har funnit att flickan befunnit sig i en så kallad särskilt utsatt situation som mannen utnyttjat. Han döms därför för våldtäkt.

I ett pressmeddelande skriver Norrköpings tingsrätt att det rör sig om ett tämligen kortvarigt förlopp och mot bakgrund av detta och vissa andra omständigheter tillämpat den straffskala som gäller för mindre grov våldtäkt.

Mannen ska utöver skyddstillsyn och 200 timmars samhällstjänst betala skadestånd till kvinnan på 96 430 kronor. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet