Flera vargrevir ska bort

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Rovdjursföreningens representant stödjer nu förslaget om en licensjakt.

Allt talar för att det blir licensjakt på varg i Värmland i år. Vid viltvårdsdelegationens extra sammanträde i dag på länsstyrelsen beslutades om förvaltningsmålen för vargstammen och att man ska förbereda för licensjakt i år. Beroende på hur man räknar kan det handla om mellan 15 och 20 djur.

– Beslutet om årets jakt kommer att tas den 28 november, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen till Värmlandsnytt.

Svenska Rodjursföreningens representant Jan Bergstam menar att det nu behövs en jakt.

– Jag är lite kluven, men jag tror att det är dags att börja jaga djuren och försöka få till en förvaltning. Det är en hantering som måste ske för att människor i Värmland, och andra, ska börja känna sig bekväma med vargen, säger Jan Bergstam. 

I dag räknar man med att att det finns 17,5 familjegrupper eller föryngringar i Värmland. Det gör en vargstam på mellan 175 och 200 vargar.

Dagens beslut gick ut på att man på två till tre års tid ska komma ner till tolv familjegrupper, det vill säga runt 120 vargar.

Även om Maria Falkevik, länsstyrelsens rovdjurssamordnare inte kunde säga hur omfattande årets jakt blir, så måste ett tjugotal vargar skjutas per år under tre års tid för att förvaltningsmålet ska kunna uppfyllas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.