30-tal döda rävar funna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Torsby fick nu i veckan ett tips av det mer ovanliga slaget. En privatperson hade nämligen hittat ett 30-tal döda rävar vid en länsväg utanför Sysslebäck.

Rävarna låg i säckar och en del av dem hade snaror runt kroppen. Enligt polisen kan anledningen till det vara att man jagat rävarna lagligt och sedan haft dem upphängda men inte orkat ta vara på dem utan dumpat dem. Polisen avvaktar med en rubricering av brottet tills händelsen är utredd men det lutar åt att vara antingen miljöbrott eller nedskräpning. Troligtvis kommer rävarna nu att grävas ner eller brännas upp.

Jan Bergstam vid Svenska Rovdjursföreningen är kritisk till hur man dumpat de döda rävarna.

– Det är oetiskt att jaga så här. Jag tycker jägarorganisationerna är slappa, de borde vara på sina medlemmar mer för här har jakten gått över styr. Så här får jakten inte gå till, djuren är inte jägarnas egendom.

– Det är väl typiskt att Rovdjursföreningen att gå ut med ett sådant uttalande. Ingen vet ens om det är en medlem ur en jägarorganisation som ligger bakom det här. Det är onödigt med en sådan diskussion om jakten, här handlar det om hur man dumpat rävarna. Jag tror inte rävarna är skjutna ens i närheten av den här platsen utan bara dumpade där av oförstånd, säger Gunnar Glörsen, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

De döda rävarna återfanns i Ovansjö Viltvårdsområde. Bo Ynger är den som betalar ut skottpengar på räv i viltvårdsområdet. 

– Det är konstigt att man dödat 30 rävar och sen inte velat hämta ut skottpengar på djuren. Vi i Ovansjö viltvårdsområde betalar ut 300 kronor per räv och det skulle ge nio tusen kronor.

Enligt Ynger har man betalat ut skottpengar för 58 rävar under den senaste jaktsäsongen.

– Ingen jägare hade skjutit så mycket som 30 djur, det är en hög siffra.

Han är skeptisk till att någon i området skulle ha skjutit så många djur och sen lagt ut dem i skogen.

– De kan lika gärna komma från Norge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.