Kvinna anhållen för mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna har anhållits efter branden i ett flerfamilshus i Arvika under onsdagskvällen.

– Hon är misstänkt för grov mordbrand, säger Morgan Connedal, vakthavande befäl vid polisen i Värmland.

Branden startade sent på onsdagskvällen. Rökutvecklingen var så kraftig alla boende evakuerades.

Kjell Mattisson var i sommarstugan när han fick ett telefonsamtal från grannen. Det brann i huset hemma i Arvika.

– Det är inte sant, sa jag. Så jag åkte hit och kollade, säger han.

Branden startade i ett källarförråd och när räddningstjänsten var på plats upptäcktes en ytterligare brand i ett annat förråd i huset.

Enligt vittnen hördes en smäll strax innan den första branden bröt ut.

Alla flyttar ut

– Det var ett hårt arbete. Vi var tre stationer här inatt. Sett ur ett Arvikaperspektiv är det ju mycket med 22 lägenheter. Mycket folk tvingas lämna sina läghenheter och det är ju kaotiskt och upplevs som omskakande, säger Mattias Larsson, räddningschef i Arvika.

Alla 45 hyresgäster evakuerades och fick bo på hotell under natten.

Det är nu upp till var och en att kontakta sitt försäkringsbolag. Men hyresvärden kan erbjuda en del tillfälligt boende.

– Vi har några lägenheter som inte har blivit uthyrda till studenter, som vi kommer att erbjuda de här hyresgästerna. Det är väldigt högt tryck på de lägenheterna, men nu får det här gå före, säger Kent Erlandsson på Arivka fastighets AB.

”Chockad”

Men det kan komma att ta tid innan huset är färdigt att flytta in i igen.

– Vi vet inte hur länge, vi väntar på saneringsfirman. En del lägnheter kan det ta kanske tre-fyra veckor innan det är sanerat, säger Kent Erlandsson.

Kjell Mattisson räknar med att bo kvar i sommarstugan en längre tid. Att komma hem till ett rökhärjat hus var mindre roligt.

– En är chockad, summerar han.

Kvinna anhållen

På torsdagskvällen gick polisen ut med att en kvinna anhållits misstänkt för att ha anlagt branden.

– Hon hämtades in till förhör strax efter lunch och anhölls därefter, säger Morgan Connedal, vakthavande befäl vid polisen i Värmland.

Varför kvinnan misstänks för grov mordbrand, hur gammal hon är eller var hon bor vill polisen inte säga i nuläget, av utredningstekniska skäl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.