”Abort är att döda”

Uppdaterad
Publicerad

En grupp abortmotståndare väckte starka känslor under fredagen när de körde en lastbil genom centrala Karlstad och visade bilder på aborterade foster.

Det var organisationen MRO, människorätt för ofödda, som stod bakom aktionen. Organisationen är helt emot fri abort.

– Vi vill visa att en abort är att döda en liten människa, säger Mats Selander som är ordförande i MRO.

– Varje år dör 47 000 kvinnor av aborter runt om i världen. Oavsett om abort är lagligt eller ej så sker dom, säger Anna Ivarsson, ordförande i RFSU Värmland.

Liten organisation

MRO är en liten organisation som endast har omkring 500 betalande medlemmar i hela landet, bland annat värmland. Men deras bilder på blodiga, aborterade foster väcker stor uppmärksamhet.

– Min dotter blev jätteledsen och upprörd när hon fick se bilden, säger Hanna Sourrander som gick förbi lastbilen på stan.

– Det här handlar om kvinnors rätt till sin egen kropp, säger Anna Ivarsson, RFSU Värmland. Jag tycker att det är oetiskt att visa sådana bilder, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.