AF lägger ner hundra kontor

Uppdaterad
Publicerad

Runt hundra av Arbetsförmedlingens kontor runt om i landet kommer att läggas ner. Anledningen är att myndigheten ska genomgå en stor förändring som kommer att påverka arbetssökande i Värmland.

– Det vår generaldirektör gått ut med idag är att det rör sig om cirka hundra kontor i landet. Det kommer att vara diskussioner och dialoger runt om i vår myndighet, så vi vet inte idag hur det kommer att se ut i Värmland, säger Lena Hertzberg, som är chef för Arbetsförmedlingen i Värmland.

På Arbetsförmedlingen i Karlstad är det idag lugnt. En handfull arbetssökande letar jobb vid någon av kontorets datorer, medan andra diskuterar med arbetsförmedlarna. Den senaste tiden har myndigheten kritiserats hårt för sitt arbete och förtroendet för myndigheten har dalat. Men det ska man nu vända bland annat genom att satsa mer på e-tjänster och minska antalet kontor. Men tanken är också att det ska bli fler arbetsförmedlare.

– Vi lägger ju inte ner kontor för att minska servicen. Vi gör det för att kunna frigöra resurser till kompetens i form av att vi ska vara fler medarbetare som kan jobba mycket mer mobilt och flexibelt ute bland våra kunder, säger Lena Hertzberg.

På vilket sätt skulle det leda till att fler kommer i arbete?

– Ju bättre relation vi har med arbetsgivarna och ju snabbare vi kan fånga upp vad de behöver och vilken kompetens de efterfrågar, desto lättare är det att vara med och bidra till en väl fungerande arbetsmarknad.

Om sju år räknar Arbetsförmedlingen med att den nya organisationen ska vara klar. Hur myndighetens service kommer se ut då och hur många av de 16 värmländska kontor som finns kvar återstår att se.

– På sikt ska man uppleva att man får det stöd man behöver som arbetssökande, säger Lena Hertzberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.