Ägg mötte Vilks

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns inget specifikt hot mot Lars Vilks vid gårdagens besök på Karlstads universitet, och polisen gjorde allt som var möjligt för att skydda honom. Det hävdade företrädare för Värmlandspolisen på onsdagen.

Det hade gått 25 minuter av Lars Vilks föreläsning när en grupp unga män i publiken plötsligt gick till attack mot den omdebatterade konstnären, och började kasta råa ägg mot honom.

– De började skrika och kastade ägg. De försökte träffa mig, säger Lars Vilks när Värmlandsnytt träffar honom innan han lämnar Karlstad på onsdagmorgonen.

– Jag hann inte reagera så mycket, men det gjorde livvakterna. De kastade sig fram och drog ut mig ur lokalen.

Lars Vilks lever under ständigt hot efter bilderna av profeten Muhammed som rondellhund. Han har tidigare attackerats bland annat i samband med en föreläsning i Uppsala.

Flera livvakter och ett stort antal poliser fanns på plats vid tisdagens föreläsning. Någon kontroll av de 300 åhörarna genomfördes däremot inte. Enligt polisen tillåter lagen inte det.

– Vid sådan här grundlagsskyddad verksamhet har vi inte lagskydd för att kroppsvistera människor som går in, säger Leif Hultman, pressinformatör vid polisen i Värmland.

– Ni kunde alltså inte kontrollera om de som gick in i lokalen hade något med sig?

-Nej.

-Men kan man ta med sig ägg kan man ju ta med sig annat, som till exempel vapen?

-Ja det kan man.

-Lagen är sådan. Vi hade inga underrättelser om att vapen eller liknande skulle medföras in. Då är det så här, säger Leif Hultman.

Ett 15-tal personer avvisades från lokalen. Ett par av dem är nu misstänkta för störande av allmän sammankomst.

Efter 20 minuters paus kunde Lars Vilks fortsätta sin föreläsning på temat yttrandefrihet.

– Det var ju ägg, det var inte mer än så, säger han.

– Det är lätt att vara efterklok, men det måste vara omöjligt att göra en precis bedömning. Det var ju inte skarpa vapen, så på det viset gick det ju vägen.

Det blir inte så många föreläsningar för Lars Vilks numera. Säkerhetsarrangemangen avskräcker många arrangörer.

Studenterna i den utrikespolitiska föreningen bakom gårdagens föreläsning är omtumlade, men fast beslutna att fortsätta sin verksamhet.

– Det finns risker med allt här i världen. Vi tror på yttrandefrihet och demokrati så vi står fortfarande fast vid att vi gjorde en bra sak, säger Mazlum Dogan i föreningen.

– Folk ville lyssna på honom. De hade trevligt och kunde ställa sina frågor efteråt. Det gjorde många, så det gick ganska bra i övrigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.