Akut vikariebrist i förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Vikariesituationen på förskolorna i Karlstad är akut enligt Lärarförbundet, trots en vikariepool med 300 personer får man inte tag på folk när personalen är sjuk.

– Alla de här röda överkryssade gubbarna betyder att vi sökt vikarier men att det inte funnits några. Det är ganska många, säger förskolläraren Lotta Rosengren och pekar över en lång rad av röda gubbar på en skärm.

– Idag är tre ur personalen borta och det finns inga vikarier att få tag på samma dag eller dagen innan, berättar Marie Gustafsson, förskollärare Alsters förskola.

Ökad arbetsbelastning

Marie Gustafsson och kollegan Lotta Rosengren beskriver en känsla av maktlöshet, samtidigt gör man allt för att lösa situationen. De är bekymrade över situationen som innebär en ökad arbetsbelastning när de som jobbar ska göra sitt ordinarie jobb och fylla de hål som uppstår.

– Vi får ju jobba extra eller byta tider med varandra försöka hjälpa varandra över avdelningarna och ta varandras barn eller hoppa in och jobba på en annan avdelning, säger Lotta Rosengren.

Flera lediga tjänster

Just nu finns 28 förskoletjänster och vikariat att söka. Men trots att det finns en förskollärarutbilndning på universitetet är det svårt att hitta personal.

– Lönerna måste upp och arbetsbelastningen måste ner. Det är den enda lösningen, säger Josefin Dedorsson på Lärarförbundet.

”Tar tid”

Niklas Wikström (FP) som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden känner till problemet. Vi når honom via telefon i Stockholm och han beskriver en rad åtgärder som ska lösa problemet:

– Vi har anställt vikariesamordnare och vi gör om visstidsanställningar till tillsvidareanställningar. Man ligger på låga löner och har legat där. Vi har lagt oss på högre löneökningsnivåer i både förskolan och skolan och det tar tid, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.