Akutpatienter hänvisas till vårdcentral

Uppdaterad
Publicerad

Bemanningsproblemen på akutmottagningen i Karlstad är nu så allvarliga att landstinget öppnat för möjligheten att inte ta emot vårdsökande. De som inte bedöms vara i akut behov av vård kan i stället hänvisas till sin vårdcentral.

I väntrummet på Centralsjukhusets akutmottagning väntar kilsbon Ing-Britt Ahlqvist oroligt på en närstående som är på väg dit i ambulans. Men det är inte bara hennes anhöriges tillstånd som oroar.

– Sköterskor och annan personal säger upp sig och slutar och de som blir kvar får jobba väldigt hårt. Då är det väldigt lätt hänt att det kan bli fel, säger Ing-Britt Ahlqvist.

Sedan årsskiftet har runt 25 sjuksköterskor sagt upp sig. I dag är var femte sjukskötersketjänst på akutmottagningen i Karlstad vakant. Och i går blev situationen akut. Då fattades fyra sjuksköterskor och en underssköterska på mottagningen.

– Jag är bekymrad eftersom problemet har varit långvarigt och att vi inte fått någon effekt av de åtgärder som vi vidtagit, säger landstingets hälso- och sjukvårdschef Tobias Kjellberg.

Vare sig nya arbetsmetoder som teambaserat omhändertagande, ledningsläkare som gör tidiga patientbedömningar eller lönepåslag för sjuksköterskorna har hjälpt. Bemanningsproblematiken kvarstår.

– Akuten blir ju symptombärare för att det inte fungerar fullt ut som det ska i systemet. men vi jobbar med de frågorna, säger Tobias Kjellberg.

Och i väntan på att en nytillsatt styrgrupp ska finna en lösning erbjuds personal från andra avdelningar lönetilläg för extrapass på akuten. Och akuttmottagningen ges möjlighet att avvisa vårdsökande.

– Det är inte bra. Det ska väl vara tvärt om eftersom vårdcentralerna inte har de resurser som sjukhuset har, anser Ing-Britt Ahlqvist.

– Att bli hänvisad till en vårdcentral, om problemet kan hanteras på en vårdscentral, handlar ju egentligen om att bli omhändertagen av rätt specialistkompetens. Har man problem av allmänmedicinsk karaktär så blir man faktiskt bättre omhändertagen på en vårdcentral, kontrar hälso- och sjukvårdschefen Tobias Kjellberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.