Äldre har det svårt i värmen

Uppdaterad
Publicerad

SMHI:s klass 1 varning för höga temperaturer i Värmland ser ut att ligga kvar ett par dagar till. Och det varma vädret gör att kommunerna nu har anledning att se över sina rutiner på äldreboendena.

Sol och värme betyder inte bara bad och lata dagar vid stranden. För de äldre kan hettan till och med vara livsfarlig. Men de kommuner som Värmlandsnytt pratat med verkar vara bra rustade för värmen. Och i Kristinehamn skickade man redan tidigare i somras ut en handlingsplan till äldreboendena.

– Vi skickade ut information redan innan semesterperioden. Det är vanliga råd om dryck och svalka och sunt förnuft, säger tillförordnade socialchefen Anne Hölmebakk.

Arbetsmiljöproblem

Men det är inte bara de äldre som har det tufft i värmen. För personalen blir temperaturen ett arbetsmiljöproblem.

– Det är varmt med plastförkläden och plasthandskar, men det är värst för de äldre. Man får känna på dem och tänka på att om jag är törstig, så kanske de också är törstiga. Och se till att de inte har för varma kläder på sig, säger Ulla Anderson, undersköterska på Sannagården i Kristinehamn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.