Allt färre barn döps i Värmland

Publicerad

Andelen barn som döps i Värmland minskar. För att stävja minskningen har nu Svenska kyrkan börjat anordna dop på ett litet annorlunda sätt.

– ”Här kan man ju döpa sig” tänkte vi och gick fram och pratade med dem. Då visade det sig att de hade tid på direkten så vi körde på bara, säger Per Jämtervik som passade på att döpa sin son Oscar i Svenska kyrkans drop-in dop på barnmässan i Karlstad.

– Det var lite konstigt att ha dop på en mässa, ovanligt att ha okänt folk som tittade på oss men det var kul, säger Annika Jämtervik.

Det är allt färre föräldrar som döper sina barn. 2014 döptes 61 procent av alla nyfödda barn i Karlstads stift. Det är en minskning med fem procentenheter mot året innan. Även på riksnivå minskar andelen dop, där är det lite mindre än hälften av alla nyfödda barn som döps.

– Jag har hört flera som säger att deras barn ska få välja själv när det blir äldre, det kan också vara så att många inte vet vad dopet handlar om. Då gäller det att vi som kyrka finns där människor är och berättar vad dopet är, säger Mattias Kareliusson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.