Ambulansförare kräver fyrhjulsdrift

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanstransporter försenas när fordonen inte är rätt rustade för vinterväglag. Nu kräver förarna fyrhjulsdrift.

Enligt landstingets policy ska ambulans kunna nå 75 % av värmlänningarna inom 20 minuter. Men allt fler av transporterna blir försenade eftersom bilarna inte alltid klarar den värmländska vintern. Så var det utanför Åmotfors för ett par veckor sedan.

Siw Thrygg i Öna hade halkat i köket och skadat höften. Som tur var fanns telefonen inom räckhåll och Siw kunde ringa efter hjälp.

Blankis på vägen

Det såg först lätt ut när ambulansen skulle köra upp till hennes hus. Men den här kvällen var den blankis med vatten på uppfartsvägen. Ambulansen kanade i diket och fick dras upp med grannens traktor och Siw fick köras på spark ner till vägen för vidare transport till sjukhuset.

– Det brukar gå och komma upp med vanliga bilar om det inte är allt för illa, säger Siw Thrygg. – Men det är hemskt om det inte går när de ska hämta folk som är sjuka.

Rullande vårdcentraler

Ambulanserna är numera rullande vårdcentraler med mer utrustning och bättre arbetsutrymme för att hjälpa patienten. Men de nya bilarna kan ha svårt för värmländskt vinterklimat.

– Lösningen på det här problemet är fyrhjulsdrift, säger Tony Gullquist, ambulanssköterska i Arvika. – De ambulanser vi har nu är inga säkra vinterfordon. Bortsett från att vi fastnar i backar, så har de sämre väghållning.

Låsta kontrakt

Men fyrhjulsdrift på ambulanserna är ingen snabb lösning. Landstinget sitter fast i kontrakt från förra upphandlingen för fyra år sedan.

– Då gick landstinget från att ha personbilsambulanser till mer busslika fordon, säger Wolmer Edqvist, verksamhetschef för ambulansenheten vid landstingen i Värmland. – De har lite andra förutsättningar för framkomsten. Vi provar olika lösningar med snökedjor och tyngdfördelning för att göra ambulanserna till bättre vinterfordon.

Många landsting norrut i Sverige har redan fyrhjulsdrivna ambulanser. – Vi ska påbörja en ny upphandling till hösten, säger Woler Edqvist. – Vi får se vad den kan ge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.