Ännu ett bakslag för Frankfurtflyget

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun vädjar till Jönköping om stöd till den olönsamma flygtrafiken.

Nu kommer ännu ett bakslag för flygtrafiken mellan Karlstad och Frankfurt.  Alltför få reser på linjen för att den ska vara lönsam. Beläggningen är bara cirka 60 procent och nu vädjar kommunen och flygplatsledningen till landstinget i Jönköping och ber att de ska gå in och stödja flygtrafiken.Det skulle innebära att flygen mellan Karlstad och Frankfurt också skulle mellanlanda i Jönköping.

– Det viktigaste är ändå att flighten till Frankfurt finns kvar, säger Leif Nilsson, ordförande i Handelskammaren i Värmland och i Värmlands närginslivsutveckling AB.

SVT avslöjar: Flygavtalet

Olaglig finansiering

Bakom flygtrafiken står det omdiskuterade bolaget Värmlands näringslivsutveckling som Karlstads kommun står bakom och har finansierat med cirka 15 miljoner kronor. Nyligen slog förvaltningsrätten fast att verksamheten inte är laglig och att bolagskonstruktionen strider mot kommunallagen. En dom som kommunen kommer att överklaga.

Jönköping positivt

Landstingsledningen i Jönköping är dock positiv till flygsatsningen, som man i så fall skulle gå i borgen för. ”Karlstads kommun har tillsammans med näringslivet finansierat betydande kostnader för etablering av linjen. Satsningar som direkt förbättrar ekonomin för etablering av linjen från Jönköping”, skriver man i beslutsunderlaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT avslöjar: Flygavtalet

Mer i ämnet