Ännu inga pengar för vargdödade alpackor

Uppdaterad
Publicerad

För en månad sedan dödades sex av Sven Perssons alpackor av en varg. Angreppet är ett hårt ekonomiskt slag mot familjen. Och än finns inga besked om ersättning från länsstyrelsen.

– Den här månaden har varit väldig jobbig och vi börjar väl komma tillbaka till vardagen lite grann nu i alla fall, säger Sven Persson.

En morgon i slutet av april upptäckte Sven Persson och hans familj på gården i Smedstad utanför Kil att sex alpackor låg döda i hagarna. Det konstaterades att det var en vargattack. Nu räknar han med ett stöd från länsstyrelsen. Sven Persson värderar flera av de vargdödade alpackorna till 80 000 kronor styck. Hur det blir med ersättningen vet han ännu inte.

Länsstyrelsen hänvisar till att alla handlingar inte är inne och det är svårt att tolka reglerna. De vill inte kommentera vilka summor det kan handla om för de dödade djuren eftersom inga beslut är fattade. Och Sven Persson menar att det kan hota hela hans verksamhet om han inte får sin ersättning.

– Djurägaren har möjlighet att ansöka om det belopp han anser att djuren är värda. Det är sedan länsstyrelsen som beslutar. För flera djur finns riktlinjer som för får,  men inte för exempelvis alpackor, säger Maria Levin på Viltskadecenter.

Vid vargattacken dödades sex alpackor och två skadades.

På torsdag åker Sven Persson till Holland för att hämta sju nya alpacka-ston. Djur som han hade beställt redan förra sommaren, långt innan vargattacken som skedde i slutet av april i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.