Ansiktslyft för Ingesund

Publicerad

På lördag invigs musikhögskolan Ingesunds nyrenoverade lokaler i Arvika. Det är Arvika Kommun och Karlstads Universitet som har gjort gemensam sak för att ge skolan ett efterlängtat lyft i mångmiljonklassen.

Musikhögskolan Ingesund i Arvika, har de senaste två åren genomgått en omfattande ombyggnad och renovering. För 60 miljoner kronor har det byggts ny entré, en ny ljudsättarstudio och Aulan har fått sig en rejäl ansiktslyftning.

– Aulan går nästan inte att känna igen. Akustiken är rent magisk. Man kan ställa in den utifrån olika genrer och olika storlekar. Alla är otroligt glada och nöjda över den här förändringen, säger Carina Hauge-Rouass, prefekt på Musikhögskolan Ingesund.

Sedan 2002 har Musikhögskolan Ingesund varit en del av Karlstads Universitet och med sju miljoner kronor satsade i den nya ljudsättarstudion får kulturens roll på universitetet en ännu starkare ställning.

– Det är självklart att satsa. Kulturens uppgift är att öppna sinnena, vidga perspektiven och utmana det som är. Och det är ju precis vetenskapens roll. Så kulturen och vetenskapen hänger intimt samman, menar rektorn för Karlstads Universitet, Åsa Bergenheim.

Musiken och skapandet på Ingesund har varit en del av livet i Arvika sedan 1926. Och den då folkliga musikskolan har idag blivit en viktig del i den regionala utvecklingen.

– Vi kommer att vara mer attraktiva. Vi kommer att synas på ett annat sätt inte minst mot Norge där det kommer att synas ganska tydligt att vi är ett alternativ till musikhögskolan i Oslo, konstaterar Arvikas kommunalråd Claes Pettersson (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.