Antalet anmälda groomingbrott ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda brott om utnyttjande av barn för sexuell posering på nätet har fördubblats jämfört med förra året. Nu satsar polisen i Värmland mot den typen av brottslighet.

Grooming innebär att personer via internet söker upp unga i syfte att få dem att utföra en sexuell handling. Groomning omfattar barn upp till femton år. Men ungdomar mellan femton och arton år omfattas inte av groomningslagen.

– Vi tror att mörkertalet där är ofantligt stort, säger Tommy Lindh, polisen i Värmland.

I år har hittills elva anmälningar om utnyttjande av barn för sexuell posering kommit in till polisen i Värmland. Det är nästan dubbelt så många som förra året. Då kom sex anmälningar in.

– Jag tror ökningen beror på att vuxenvärlden har reagerat och fått upp ögonen för vad som händer på nätet, säger Tommy Lindh, polisen i Värmland.

Senast i går tisdag, fick polisen in en anmälan från en mamma till en elvaårig flicka i västra Värmland som blivit kontaktad via appen instagram av en person som uppgav sig för att vara en flicka i trettonårsåldern. Mamman fattade misstankar när flickan uppmanades att visa sig framför sin webbkamera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.