Appelquist uppträder i vardagsrummet

Uppdaterad
Publicerad

Hur osannolikt det än kan låta så erbjuder en gammal frikyrka i Sunne kanske det roligaste Värmland har att erbjuda just nu. Där huserar en skåning som predikar skrattets lov – och drar fullt hus.

Skratten studsar mellan väggarna och får nästan taket att lyfta i den gamla Filadelfiakyrkan i Sunne när den riksbekante skånske ståuppkomikern Kristoffer Appelquist intar scenen. Sedan han och hans familj tog över kyrkobyggnaden i centrala Sunne har den förvandlats till Värmlands ståuppmetropol. Varje föreställning lockar mellan 70 och 140 personer.

– Det är ju en liten ort och det brukar inte finnas stand up-klubbar på så här små ställen. Men å andra sidan är jag rätt bra på att få hit bra artister, så om det är saker som man annars hade behövt åka till Stockholm för att uppleva är det klart att man passar på, förklarar Kristoffer Appelquist framgången.

Under de senaste åren har namnkunniga komiker som Jonas Gardell, Soran Ismael och Magnus Betnér gästat Appelquists vardagsrum och gjort Sunne till ståuppens värmländska metropol. Men det är inte bara långväga komiker som tillåts roa.

– Det är ju en fantastisk chans att få vara med här som nybörjare och testa stand up på hemmaplan. Stand up måste man ju träna med publik. Det kan ju vara smärtsamt för alla inblandade men man kommer inte undan det, säger Erik Axelson, ståuppkomiker från Östra Ämtervik.

Under hösten ges sex föreställningar med två veckors mellanrum mellan varje i det Appelquistska humorkapellet. Till våren fortsätter satsningen med ytterligare åtta ståuppföreställningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.