Karlstad – årets Värmländska företagarkommun

Uppdaterad
Publicerad

Bara två av länets 16 kommuner i Värmland rankas på den övre halvan i årets undersökning.

Idag presenterade Företagarna och UC vilken kommun i som har valts till Årets Företagarkommun. Vann gjorde Kävlinge kommun i Skåne. För Värmlands del måste vi titta ganska långt ner på listan för att hitta en Värmländsk kommun – Karlstad hamnar på plats 50 av landets 290 kommuner. I botten av listan finns Forshaga på plats 285 av 290 kommuner.

Värmland som helhet rankas på 19 plats av Sveriges 21 och har sjunkit en placering sedan i fjol. Uppdelat i olika områden ser det ut så här för Värmland:

Omsättning: 51 procent av Värmlands aktiebolag redovisar en ökad omsättning samtidigt som den genomsnittliga omsättningen minskat med två procent. Länet rankas på 17:e plats i landet i omsättningskategorin. Branschmässigt har tjänstesektorn haft den snabbaste omsättningsökningen i länet.

Resultat: 50 procent av länets bolag ökar resultatet. Samtidigt sjunker dock genomsnittsresultatet med drygt 119 000 kronor. Sammantaget rankas Värmland på 18:e plats i resultatkategorin. Branschmässigt är resultatförbättringarna störst inom tjänstesektorn, där 52 procent uppvisar ett förbättrat resultat.

Nettoförändring av bolagsstocken: I slutet av 2013 fanns det 8 922 aktiebolag i länet, en uppgång med 4 procent. Med den tillväxten rankas

Värmland på en 17:e plats av landets 21 län.

Kreditvärdighet: 57 procent av bolagen i Värmland har fått en förbättrad kreditvärdighet – 8:e plats i riket.

Valet baseras på en tillväxtmätning och syftar till att uppmärksamma de kommuner där företagandet har utvecklats bäst under det gångna året.

Om undersökningen

Årets Företagarkommun bygger på sex variabler. Fyra av dessa är relaterade till företagens omsättning och resultat. De övriga två avser antalet aktiebolag och deras kreditvärdighet. Årstillväxten av dessa variabler rankas därefter från högst till lägst. Dessa rankingpoäng summeras sedan i ett ovägt index. Ju lägre sammanlagda poäng desto högre placering får kommunen. Variablerna hämtas från företagens bokslut. 2013 års bokslut har jämförts med boksluten från 2012.

Källa: Företagarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.