Granen på Stora torget i Karlstad 2012

Årets julgran sökes

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommun är redan på jakt efter årets julgranar till bland annat Stora torget. Dessutom söker man julgranar till torgen i Väse, Molkom, Edsvalla och Vålberg.

”Om någon i Karlstad har en stor och fin gran på sin tomt som han eller hon inte längre vill ha kanske den passar som julgran för Karlstadsborna? Kommunen står för kostnaden att ta ner den och även för att fräsa bort stubben efteråt”, skriver kommunen i ett pressutskick.

Julgransmåsten

Kraven på träden som ska bli julgranar är specifika: den ska vara grön, hög och fin på alla sidor, grenarna behöver sitta tätt och vara jämnt fördelade och granen får bara ha en rak stam. Granen måste vara lätt att komma åt så inget skadas när den fälls och trädet ska enkelt kunna flyttas och bör stå nära en väg.

Lagom tjock

Julgranen till Stora torget i Karlstad bör ha en stam med tjocklek på runt 55 centimeter. Vålbergs julgran bör vara 10-12 meter hög, granen i Molkom 12-14 meter och granarna till Edsvalla och Väse bör vara cirka 8 meter höga.

De som har lämpliga granar får gärna höra sig sig till kommunen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.