Årjäng släcker gatubelysningen

Publicerad

Årjäng blir betydligt mörkare efter årsskiftet. Då släcker kommunen hundratals gatlyktor och kräver samtidigt att Trafikverket ska ta ansvar för vägbelysningen.

Årjängs kommun räknar med att spara 150 000 kronor om året när 274 gatlyktor släcks runt om i kommunen efter årsskiftet. De allra flesta lyktor som släcks finns längs E18 och väg 172 i centralorten Årjäng samt längs E18 i Töcksfors. Men mindre orter som Lennartsfors, Holmedal och Östervallskog drabbas också av det annalkande mörkret.

– Det tycker jag är väldigt dumt för det är ju mörkt nog som det är på vägarna här. Det tycker jag inte om, säger Årjängsbon Torbjörn Nilsson som är ute och går med sina hundar längs en av Årjängs gator.

Det är Årjängs kommun som har satt upp och äger de gatlyktor som nu ska släckas. Men kommunledningen anser att ansvaret för vägbelysningen inte ligger hos dem utan hos Trafikverket. Kommunen har därför begärt att Trafikverket, som är väghållare, tar över ansvaret för lyktorna.

– De ska så klart behandla oss som alla andra kommuner. Men de har ansvar för trafiksäkerheten på de här vägarna och de kan då inte säga att nej, det är inte vårt ansvar. De får ta det ansvaret, säger Daniel Schützer (S), kommunalråd Årjäng

”Det är farligt nog som det är”

– Årjäng har ju satt upp den här belysningen och har väl haft sina skäl för det. Då får väl de stå för de skälen också om de vill släcka dem, säger Inger Ranheim, sektionschef på Trafikverket.

– Det är inte vi som släcker utan det här är Trafikverkets ansvar. Kommunen har tagit det ansvaret i allt för många år nu, säger Daniel Schützer (S), kommunalråd i Årjäng.

– Vi tittar ju över det här utifrån våra krav,  och det är ju trafiksäkerhet vi ser på när vi sätter upp belysning, säger Inger Ranheim.

– Det blir väl farligt på vägarna. Det är farligt nog som det är med mycket buskörning. Ska det vara svart på vägarna också så blir det farligt, helt enkelt. Otryggt, säger Torbjörn Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.