Arvika spräckte 30-gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Det är varmt i Värmland idag. På flera håll i länet höll sig kvicksilvret runt 30-strecket vid 14-tiden på onsdagen.

Varmast bland SMHIs mätstationer i Värmland var Arvika med 30,4 grader.

– Men nu kommer det sakta att bli ostadigare, säger Ebba Mårtensson, meteorolog på SVT.

Det är värmenbölja i hela landet just nu. Vid 14-tiden var toppnoteringen i landet 32,4 grader. Den temperaturen uppmättes vid Hökmarksberget i Lövånger mellan Skellefteå och Umeå.

Men Värmland var inte långt efter. 30,4 grader i Arvika, 29,2 i Karlstad, 28,9 i Gustafsfors norr om Hagfors och 27,4 i Blomskog. Vid dessa orter har SMHI mätstationer. På andra håll i länet kan det förstås ha varit ännu varmare.

– Det är varm överallt just nu, säger Ebba Mårtensson.

Mattas av

Men nu kommer temperaturerna sakta att krypa nedåt, även om det för den skull inte kommer att bli direkt kylslaget i Värmland.

– Det börjar mattas av lite under helgen och det kommer långsamt att bli lite mer moln och lite skurar, säger Ebba Mårtensson.

Men trots det kommer temperaturerna att hålla sig runt 25 grader under början av nästa vecka, även om prognosen är lite osäker.

– Men det blir sommarvärme även nästa vecka i alla fall, säger Ebba Mårtensson.

Så skyddar du dig mot värmen

  • Drick tillräckligt, vänta inte på törsten! Undvik söta drycker, alkohol och andra vattendrivande drycker.
  • Ordna en sval inomhusmiljö, använd gardiner och persienner. Om du kan, flytta din sovplats till nedervåningen i ett hus eller till det svalaste rummet i lägenheten.
  • Svalka dig! Ta en sval dusch, ett bad eller lägg en blöt handduk runt nacken.
  • Klä dig i löst sittande kläder av naturmaterial.
  • Dra ner på fysisk aktivitet.
  • Ät gärna mat med högt vätskeinnehåll som frukt och grönsaker. Använd spisen så lite som möjligt, det hjälper till att hålla inomhustemperaturen nere.
  • Tänk på att laga och lagra maten hygieniskt. Grilla gärna utomhus men se till att maten blir genomstekt. Om du skulle bli magsjuk blir du ännu känsligare för värmen.
  • Om du inte är extremt vältränad, sporta inte.

Källa: krisinformation.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.